Jeftinije za “krševe”

Bez autora
Dec 22 2010

Inače, aktuelni drakonski nameti smanjili su i broj registrovanih vozila i čamaca u 2010. godini, jer građani nisu imali novca da namire ova velika zahvatanja države. Međutim, u Nemanjinoj naglašavaju da će se od Nove godine umanjiti i troškovi registracije motocikala sa bočnim sedištem. Kod motora jačine od 750 do 1.100 kubnih centimetara porez će se, umesto 12.690 dinara, plaćati 7.000 dinara, dok će za one sa snagom preko 1.100 kubnih centimetara namet biti 10.000 dinara, umesto 31.710. I na njih se primenjuju popusti po osnovu starosti, i to 15 odsto za one preko pet pa do osam navršenih godina, 25 odsto kod onih preko osam pa do deset navršenih godina, 40 odsto kod motornih vozila preko deset pa do 20 navršenih godina i nova olakšica - plaćanje samo 20 odsto iznosa poreza za motocikle starije od 20 godina. Vlada je shvatila da je zakon kojim se reguliše namet na posedovanje dobara prošle godine prilično oštetio vlasnike brodova i čamaca, a pre svega vlasnike restorana na vodi i alase.

Jeftinije za “krševe”Odluka Vlade da Skupštini Srbije, u paketu ekonomskih zakona za narednu godinu, ponudi i izmene zakona koje se odnose na plaćanje poreza na posedovanje vozila, motocikala, čamaca i plovnih objekata, najviše će obradovati alase i vlasnike oldtajmera, jer je vozni park u Srbiji u proseku star 14 godina.

- Najlošije su prolazili oni koji su vozili automobile do 3.000 kubika, a koji su stari više 20 godina. Takva vozila se obično koriste u seoskim domaćinstvima, za prevoz robe do zadruga ili pijaca. Za njih je, prema starom zakonu, bilo neophodno platiti više od 36.000 dinara. Po izmenjenom zakonu, za ta vozila sada će se plaćati manje od 8.000 dinara - naglašavaju u Vladi Srbije, i dodaju da su i u novom rešenju zadržali dosadašnje popuste za vozila stara preko pet pa do 20 godina.

Inače, aktuelni drakonski nameti smanjili su i broj registrovanih vozila i čamaca u 2010. godini, jer građani nisu imali novca da namire ova velika zahvatanja države.

Međutim, u Nemanjinoj naglašavaju da će se od Nove godine umanjiti i troškovi registracije motocikala sa bočnim sedištem.

- Kod motora jačine od 750 do 1.100 kubnih centimetara porez će se, umesto 12.690 dinara, plaćati 7.000 dinara, dok će za one sa snagom preko 1.100 kubnih centimetara namet biti 10.000 dinara, umesto 31.710 - objašnjavaju u Vladi Srbije.

- I na njih se primenjuju popusti po osnovu starosti, i to 15 odsto za one preko pet pa do osam navršenih godina, 25 odsto kod onih preko osam pa do deset navršenih godina, 40 odsto kod motornih vozila preko deset pa do 20 navršenih godina i nova olakšica - plaćanje samo 20 odsto iznosa poreza za motocikle starije od 20 godina.

Vlada je, kako nam je rečeno, shvatila da je zakon kojim se reguliše namet na posedovanje dobara prošle godine prilično oštetio vlasnike brodova i čamaca, a pre svega vlasnike restorana na vodi i alase.

- Oni koji dokažu da im brod služi za obavljanje registrovane delatnosti biće oslobođeni plaćanja poreza na posedovanje plovila - ističu u Vladi Srbije.

- Za ostale takođe važe novi iznosi poreza za posedovanje splavova, čamaca ili brodova, na koje će se primenjivati i popusti po osnovu starosti. Tako će za deset odsto biti umanjen iznos poreza na plovila preko pet do osam navršenih godina, 20 odsto za ona preko osam pa do deset godina starosti, odnosno 30 odsto kod plovila preko deset navršenih godina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik